Aftensmaden har ikke altid været, noget der blev kastet sammen omkring klokken 18. I gamle dage var energien en knap ressource. Her var madlavning noget, der ikke måtte kræve for meget energi. Til gengæld tog det tid at lave. Lang tid.
For i gamle dage var høkassen en fast del af køkkenudstyret. Og nu er den begyndt at vende tilbage. Høkassen er nem at arbejde med. I sin enkelthed, går teknikken ud på, at du koger en ret op, det kunne være en grød eller gryderet, tager den af blusset og lader den trække videre med sin egen varme.
Et heldagsprojekt
Vælger man at lave mad med høkassen kræver det noget planlægning. En typisk gryderet skal i hvert fald stå og passe sig selv i fem timer, før den er klar til at spise. Men derudover kunne det ikke være nemmere.
Fyld en gryde med rodfrugter, økologiske krydderier og lidt kød. Kog det op og læg et i kassen. Hvis du gør det, inden du tager på arbejde om morgenen, står gryden klar til aftensmad, uden du skal bruge aftenen på at tilberede det.
Intens smag
Udover, at du ikke skal våge over maden af frygt for at brænde maden (eller huset) på, er der mange fordele at høste med høkassen. For eksempel kommer du hjem til en dyb og intens smag af gryderet, der har fået lov til at trække i timevis, som de bedste gryderetter også gerne skal.
Energibesparende
Du undgår derfor at bruge en masse energi på at holde komfuret tændt under hele processen. Hvis du indfører høkassen som en fast del af din daglige madlavning, vil det mærkes. Du kan nemlig forvente en energibesparelse på mellem 25 og 75 procent. Det er penge der nemt går til ferie.